• Voor sportverenigingen
  • Voor particulieren
  • Voor ondernemers

Meedenken over de opzet van een nieuwe incassodagvaarding

Dagvaarding in een nieuw jasje

De incassodagvaarding moet eenvoudiger. Elke burger die zo’n officiële, schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen ontvangt, moet kunnen begrijpen wat er van hem wordt gevraagd en wat hij moet doen. Dat is met de huidige dagvaarding niet het geval.

Moderniseren en vereenvoudigen incassodagvaarding

De Rechtspraak doet een voorstel om de incassodagvaarding te moderniseren en te vereenvoudigen. Dit voorstel is tot stand gekomen in de werkgroep Vereenvoudigen Dagvaarding. De werkgroep bestaat uit een deurwaarder, advocaten, kantonrechters, een stafjurist, een raadsheer, een taalbeheerser en een docent aan de deurwaardersopleiding. Ook heeft de werkgroep gebruik gemaakt van de expertise van het Juridisch Innovatielab van de Hogeschool Utrecht. Het voorstel past in het geheel van voorstellen om de huidige incassoprocedure te verbeteren, zoals de Rechtspraak heeft gedaan in het rapport Incassozaken en later in het Visiedocument schuldenproblematiek.

De nieuwe dagvaarding

De werkgroep heeft gestreefd naar een dagvaarding in heldere taal, met zo min mogelijk jargon, met behoud van de correcte juridische weergave. Er is kritisch gekeken naar de vorm en opzet van de dagvaarding en de wettelijke vereisten waaraan een dagvaarding moet voldoen. Ook was het doel de dagvaarding zo praktisch mogelijk te maken.

Graag willen we uw mening weten over deze nieuwe dagvaarding. De twee kernvragen zijn:
- Zijn er elementen die u mist in de dagvaarding?
- Vindt u de dagvaarding begrijpelijk? Heeft u suggesties voor verbetering?

Leest u, voordat u begint, eerst de toelichting op de gemoderniseerde incassodagvaarding.

Door anoniem uw mening te geven gaat u automatisch akkoord met de privacy verklaring.


Klik hier om feedback per onderdeel te geven

 

Bron: de Rechtspraak

Contactgegevens

KLANT incasso & debiteurenbeheer
Buitenplaats 4
3328 LJ Dordrecht
(bezoek alleen op afspraak)
078-8432241   E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


KvK-nr.: 65030885
BTW-id: NL002025702B02